Mastino

Mastino Napoletano


De Mastino napoletano (Napolitaans: Cane e presa) is een van de oudste bekende hondenrassen.


Oorsprong en gebruik 


De Mastino napoletano stamt uit de omgeving van Napels. Er wordt beweerd, dat het ras reeds zou zijn gefokt in de tijd van Alexander de Grote. Zie Geschiedenis van de relatie tussen mens en hond. Alexander trok rond met olifanten en molossers (de verzamelnaam voor grote en zware honden, afkomstig uit Molossos -Epirus-, de geboortegrond van de moeder van Alexander de Grote). De bovenstaande beschrijving wordt echter nergens gestaafd o.b.v. onderbouwing of bewijs. Er was zeker geen sprake van enige gereguleerde gecontroleerde fokkerij naar een bepaald rasbeeld, maar dat geldt natuurlijk voor zowat alle rashonden want voor 1850 was er geen enkele rashond (met stamboom). Hierdoor is de Mastino napoletano verworden tot een wat mythische hond zoals zoveel "rassen" die stammen uit die tijden.

De evolutie van de Mastino napoletano gaat zover écht bekend terug naar begin 1900. In Zuid-Italië zijn Mastini napoletani uit vroegere tijden met name bekend om kleine buffelkuddes (die gehouden werden voor de Mozzarella-kaas) tegen aanvallen van wolven te bewaken.

De hond heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt tot wat hij nu is. De hond is tegenwoordig door zijn krachtige en imponerende uiterlijk, en evenwichtige aard een waakhond.


Een reu kan tot 75 cm groot worden en een teef tot 70 cm (schofthoogte). Er worden bij de reuen gewichten genoteerd van meer dan 90 kg. De uiterste leeftijd is: 9-11 jaar. De opperhuid van de Mastino Napoletano is over het gehele lichaam los van de onderhuid.


 De gemiddelde leeftijdsverwachting ligt in de regel onder de tien jaren. Met een geboortegewicht van om en nabij de 600 gram gaat de pup in een jaar naar de +/- 50/60 kilogram (afhankelijk van reu of teef). Vanwege deze explosieve groei (tot bijna 100 keer z'n eigen gewicht vanaf geboorte) wordt het nieuwe eigenaren aanbevolen zeker het eerste levensjaar zeer voorzichtig te doen met de lichamelijke beweging van de jonge hond. Na het eerste levensjaar zijn de botten van de hond sterk genoeg om het lichaam verder uit te laten groeien naar soms wel 100 kilogram, maar voorzichtigheid bij fysieke inspanningen blijft altijd geboden. De hond is totaal ongeschikt om lange wandelingen mee te houden.


De Mastino napoletano is rustig en zeer evenwichtig van aard. Het opvoeden van de Mastino napoletano vereist een speciale aanpak, die alleen succesvol zal zijn als de eigenaar voldoende (praktijk)kennis van het ras heeft vergaard, en zelf rustig en zelfverzekerd kan optreden.


Bron: Wikipedi